Hata Gustavsberg

Handling

I radhuslängorna på Betselvägen i Gustavsberg händer inte mycket. Inget alls, om du frågar Mirre. Det är ganska mycket samma rutin varje dag: möta upp Liv vid trapporna, gå till skolan, hoppas på ok god vegomat på lunchen. Och det kryper i Mirre. Hon vill l-e-v-a. Hon vill klottra slagord, festa eller vad som helst.

Helt oväntat är det på en släktmiddag som det vänder. När hennes farbror oreflekterat luftar sina fördomar om ”araber” och homosexuella brister det för Mirre och hon kommer ut som gay. Närmsta familjen ser med viss skepsis på detta plötsliga utträde ur garderoben. Samma reaktion från bästa kompisarna. När skulle det ha skett, liksom? Men till Mirres stora tillfredsställelse klottrar någon ”flata” på hennes skåp. En reaktion! Något händer!

Och det gör det verkligen. Mirre repar mod och börjar träffa Sanna med det blå håret som också brukar stå i vegokön i skolmatsalen, och äntligen får hon prata politik och könsroller. Men tyvärr råkar Mirre fyllehångla med en kille på en fest och allt brakar storstilat ihop.

hatagustavsberg

Kommentar

Framförallt var det en bra skildring av hur det kan vara att växa upp, och känna att man fastnat på något sätt. Den var rapp, lättläst och handlingen gick fort framåt. Det jag gillade var att man sveptes in i bokens stämning snabbt och att man kunde känna de känslor som Mirre kände också, samtidigt som den på något sätt var rätt mysig att läsa. Sen skulle jag inte säga att det var en helt fantastisk bok, utan den var ungefär så som man tänker att en ungdomsbok ska vara, och inte mycket mer. Men jag gillade den fortfarande, och eftersom den var så snabbläst och mysig så tyckte jag att den var helt klart var värd att läsa. Och för övrigt så älskar jag omslaget, som Sara Edström gjort!

2 reaktioner till “Hata Gustavsberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s