Alltings början

Handling 

Saga minns mycket väl hur själva födelseögonblicket såg ut. Konstigt vore det annars. Varenda gång hon fyller år visar hennes mamma filmen från förlossningen. Det ögonblick där det lilla barn som blir Saga själv krystas ut.

Sagas mamma är konstnär och radikalfeminist. Hon lär Saga att det viktigaste av allt är att bli en stark och självständig kvinna som inte behöver någon man. Kort sagt, en sådan kvinna som Sagas mamma är. Och som dotter till en sådan får man också räkna med att klara sig på egen hand. Saga har längtat efter allt som vuxenlivet innebär. Hon vill ut i staden, erövra dagen och natten.

Första steget är gymnasiet på Södra Latin, nya vänskaper, café au lait, cigaretter och klubbar. Det är Stockholm, det är 90-tal, och Saga tar sig snabbt in i de inre kretsarna. Hon och hennes kompis Pauline lär känna de rätta människorna, får ligga, festa och vara fria. Det är nu allt ska hända och alla vill ha en ung tjej. Samtidigt plågas Saga av en gnagande känsla av leda. Och känslan av att hon borde GÖRA någonting. Som 40-talisterna gjorde vid Grupp 8:s stencileringsapparater och i demonstrationerna för fri abort och dagis. De hade mål och mening. Men vad blev över till kvinnorna i nästa generation? Hur blir man Kvinna?

Ur tomheten försöker Saga vaska fram en egen karta över vilka slag som finns kvar att utkämpa. Saga har länge spanat in Victor Schantz, Stockholms vackraste man. Han är äldre, han känner alla och alla vill framför allt känna honom. De inleder ett förhållande. Eller: hon får i alla fall ligga med honom. Han befaller och hon följer. Deras relation är hemlig, destruktiv, förnedrande. Ett förhållande som står i rak motsats till allt Saga fått lära sig att hon ska vara. Till allt det hon till synes är.

alltingsborjan

Kommentar

I början kände jag nog mest att nja, det här var nog ingen bok som skulle passa mig särskilt bra, men jag tänkte bara att jag fick läsa klart den ändå helt enkelt. Men, efter hand växte den faktiskt i mina ögon och jag kom på mig själv med att faktiskt börja gilla den. Den hade något eget över sig, det var inte en massa detaljer och vackra beskrivningar hela tiden utan det kändes mer rakt på sak och man fick inte höra om allt som skedde i Sagas liv utan det var ganska många hopp i tiden. Men det var rätt spännande att man följde henne under så pass många år, från att hon var tonåring och precis skulle börja gymnasiet till att hon var uppe i tjugoårsåldern tror jag. Man märkte ganska tydligt hur många saker förändras himla mycket samtidigt som vissa aldrig tycktes bli annorlunda. Så trots att jag mest kände för att avfärda den i början inser jag nu att jag faktiskt gillade den. Och jag kan helt klart tänka mig att läsa mer av Karolina Ramqvist.

Annonser

2 thoughts on “Alltings början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s